Tigre i okkerfarver
Mine tigre i okkerfarver indeholder flere toner, med farveklange af guld, sølv og kobber.
Ligesom en symfoni sættes sammen af forskellige toner, sådan sammensættes et maleri af farveklange.
Farverne som jeg har brugt i de 12 nye malerier er udelukkende okker. Dem har jeg hjembragt fra et okkerbrud i nærheden af det sted i Sydfrankrig, hvor vi boede i 28 år.
Okkerbruddet
Da vi flyttede til den lille landsby i Sydfrankrig, rygtedes det hurtigt at jeg var optaget af farvepigmentet okker. En dag da mureren var på besøg, talte vi om det lille okkerbrud der lå lige i nærheden af vores landsby.
Han var borgmester i byen, og derfor kunne han give os lov til at hente alt det okker vi kunne bruge til vores maleri.
Da der var masser af sand i materialet brugte han det selv til at blande i sin mørtel, når landsbyens middelalderhuse skulle restaureres.
De var bygget af marksten og når der blevet fuget mellem stenene med det okkerfarvede sand, lyste de som guld.
Vi sagde ikke nej til tilbuddet, og fik hurtigt lagt sæderne ned i vores station car. Vi lagde et plastikunderlag i bunden af vognen som beskyttelse – og så afsted til okkerbruddet i fuld fart med skovle og godt humør.
Vi fandt hurtigt et fantastisk smukt og godt sted med okker i en lang række farvetoner. De spændte fra hvide, svagt rosa over grønlige, gule og orange toner til de dybeste røde og mørk violette.
Hurtigt fik vi skovlet bunker af forskellige farver ind i vognen, vi kunne ikke få nok. Der var okker til resten af livet.

Okkerfarver
Jeg havde forsket i farvepigmenter på Det Kongelige Danske Kunstakademis Farvetekniske Laboratorium i 8 år. Derfor kunne jeg nemt rense okkermaterialet og gøre det til et pigment, som kunne bruges til akvarel, tempera og oliemaleri.
Hjemturen gik lidt anderledes end vi havde ventet.
Vi havde skovlet omkring fire trillebøre fuld ind i vognen og det vejede selvfølgelig enormt meget. Da vi startede motoren og begyndte at køre lød der mange mærkelige lyde og pludselig opdagede vi at vi var blevet rigtig lavt kørende. Jeg steg ud af vognen og så at bilen nærmest lå på jorden.
Altså krøb vi på det nærmeste hjem på maven med rigeligt okker til mange års storforbrug.
Vi sendte vognen på værksted, med en kryptisk forklaring om at vi havde været ude for dårlige veje med bump.
Vi kom til at betale en mindre formue for nye støddæmpere og mange andre ting som skulle skiftes ud.
Det blev den dyreste okker jeg nogensinde havde fået og vognen blev aldrig ren igen. Lige meget hvor meget vi støvsugede blev vi ved med at få okker på vores tøj i årevis efter.

Tigre i okkerfarver
Da vi skulle flytte til Danmark ville jeg selvfølgelig have vores dyrebare okker i alle dens 12 nuancer med. Jeg havde selv med stor anstrengelse og omhu, renset og gjort den til et brugbart farvepulver.
Okkerfarverne har deres eget smukke lys i sig.
Ved at bruge deres guld, sølv og kobberfarvede klange, samt de kolde og varme toner, har jeg opnået nye Tigermalerier. De er anderledes end billeder jeg tidligere har malet.
I de 12 nye malerier har jeg udelukkende brugt de 12 okkernuancer, og derfor bruger jeg den overordnede titel “Tigre i okkerfarver” til serien.









Se PDF-Katalog. Tigre i okkerfarver 2023. Uffe Christoffersen.

Jeg har skrevet mere om okkerens forvandling HER
Læs HER om okker på Wikipedia
4 thoughts on “Tigre i okkerfarver”