Akvareller i akvarellen

Akvareller i akvarellen

Nu kommer nogle af mine akvareller i akvarellen, som er et medlemsblad for Nordiska Akvarellsällskapet. Sidste år henvendte Marianne Gross sig til mig, da hun ønskede at skrive en artikel om mine akvareller til bladet. 
Der er gengivet 4 fotos af mine akvareller i akvarellen.
Medlemsbladet akvarellen udkommer med 4 numre per år.
Hvert nummer indeholder 4-5 artikler om kunst og kunstnere, primært med tilknytning til nordisk akvarel kunst.

Artiklen med mine akvareller i akvarellen udkommer i nummer 1-2024.

Side 12 og 13 – akvarellen 1-2024.
Side 14 og 15 – akvarellen 1-2024.

Artiklen omhandler min måde at arbejde med akvarelmaleriet på. 
Marianne Gross skriver bl.a. om hvordan jeg selv fremstiller mine akvarelfarver:

Citat fra tidsskriftet akvarellen

“Et andet aspekt, der er lige så vigtigt er farverne. Da han blev færdig på Kunstakademiet, arbejdede Uffe Christoffersen en del år først som lærerassistent og dernæst som lærer på akademiets farvetekniske laboratorium. Denne erfaring har givet ham et endnu mere indgående kendskab til farver og farveteori samtidig med viden om farvers sammensætning, kemi og karakteristika. Han fremstiller sine egne farver ud fra pigmentpulver og de bestanddele, som han ønsker skal indgå, afhængigt af hvilket medie han arbejder med og hvilke egenskaber, han ønsker at fremhæve. Ved at have kontrol over produktionen kan han styre hvordan farverne reagerer; og han oplever, at hans egne farver bliver klarere og renere og giver et flottere udtryk end de fabriksfremstillede”.
Marianne Gross.

Akvareller i akvarellen
Min akvarelpalet: Kadmium gul, varm gul, lys rød, kraplak, ultramarin blå, cerulean blå, chromoyd grøn, Caput Mortuum, rød okker, gul okker, vinstoksort.

Advarelfarver

For at male har du brug for et farvestof (pigment) og et bindemiddel.
Jeg fremstiller for det meste min egne akvarelfarver. 
Det gør jeg ved først at blande farvepigmenter med vand. Blandingen skal stå natten over for at vandet kan suge godt ind i pigmentet og blive til en homogen masse.

Derefter tilsættes en smule flydende gummi arabicum, som virker som bindemiddel. 
Gummi arabicum opløst i vand, tørrer ved vandets fordampning; men når der tilsættes vand påny, bliver det atter flydende.

Farvepigmenter som: Kadmium og jordfarver er der ingen problemer med, når man rører dem op med vand til akvarelmaleriet. 
Til gengæld kan nogle pigmenter som kraplak eller chromoxydhydrat grønt være svære at blande med vand. Derfor tilføjes lidt sprit for at man lettere kan få pulveret oprørt i vandet.

Akvarelblokke. Ca. 32×44 cm.

Akvarelpapir

Da akvarel er en vandbaseret form for maling, har du brug for et absorberende, stærkt og modstandsdygtigt papir.
For at opnå så god en kvalitet som muligt, maler jeg på et virkelig godt håndgjort papir, kun beregnet til akvarel. Det vejer 400gr. og er fremstillet af 100% bomuld.
Jeg får desuden lavet mine egne akvarelblokke med det antal ark jeg selv synes.
Selvfølgelig får jeg min egen forside på blokken, da jeg synes det kan være forstyrrende med et andet motiv.

 

Akvareller i akvarellen
En tiger – ud af det blå… – 60×42 cm. 2023. Akvarel fra artiklen.

Citat fra tidsskriftet akvarellen

“Processen med oliemaleri er mere langsommelig, og man kan fortsætte med at rette op næsten i det uendelige. Hvis man skal bevare friskheden i akvarelmalerier må man dog ikke male alt for mange lag ovenpå hinanden, og det er ikke muligt at rette for meget. Uffe Christoffersen kunne aldrig finde på at bruge hvid farve til at dække over fejltagelser. Det er imod hans klassiske uddannelse”.
Marianne Gross.

Min akvarel metode

Hemmeligheden i al akvarelteknik ligger i at få farverne til at lyse ved at lade det hvide papir skinne igennem dem. Blander man hvidt med akvarelfarve, bliver farven “melet”. Lukker man det hvide papir af med en dækkende farve, er det slut med farveklangen.

Vandet bruger jeg til at få farverne til at flyde ud på papiret og ind i hinanden til nye kombinationer. Dette giver billedet en virkning af kontraster mellem hårde og bløde overgange.
Til at opnå hvide eller meget lyse områder, bruger jeg det hvide papir. Ved at undlade at male farve på disse, kan de bruges til at understrege tigerens skarpe tænder, det hvide rundt om øjnene eller dens kindskæg.

Citat fra tidsskriftet akvarellen

“På et tidspunkt malede han en serie akvareller med dans som fælles tema. Med titler såsom Tiger Tango og Dirty Dancing blev der sået tvivl om hensigten med de afbildede tigres hensigter. Dyrene ser umiddelbart ud til at være oppe at slås, men modsætningen mellem titlerne og billedets udseende får os til at stoppe op og tænke en gang til, og måske endda trække på smilebåndet over den humoristiske drejning i fortolkningen”.
Marianne Gross.

Serien “Tiger Dance” består af 10 akvareller og kan ses HER

Akvareller i akvarellen
Let’s Twist Again – 30×42 cm. 2020. Akvarel fra artiklen.

Links

Flere akvareller kan ses HER på min hjemmeside.

Se også billedkunstneren Annette Hoff-Jessens smukke akvareller HER

Akvareller i akvarellen
Tiger Portræt – 42×42 cm. 2020. Akvarel fra artiklen.

2 thoughts on “Akvareller i akvarellen

Leave a Reply