Tigre i Afrika

Tigre i Afrika

Okker i Afrika

Er der tigre i Afrika? Nej, der er løver. Tigrene høre til i Asien.
Hvorfor maler du så tigre? Det er er et spørgsmål jeg har hørt 1000 vis af gange, når jeg har fortalt om min opvækst i Afrika.
Dog mener jeg alligevel at en oplevelse, jeg havde som barn i Afrika, har været med til at påvirke mit maleri som voksen. Hvad enten der er tigre i Afrika eller ej. Jeg var omkring otte år, da jeg boede i Afrika, og jeg fandt haven meget spændende. Især var jeg fascineret af alle de røde nuancer, den afrikanske jord havde, og om aftenen lige inden solnedgang kom farverne rigtig frem. Jeg elskede at sidde ved vinduet. Særligt når det dybe afrikanske mørke sænkede sig over haven, og månen stod op og kiggede ned mellem havens træer og buske. Denne belysning fik ubestemmelige skygger til at lure i de mange
kroge. Ofte så jeg sjakaler og leoparder snige sig rundt dernede. Fra de omkringliggende landsbyer
hørtes de indfødtes trommer, og i tropenatten blandedes lyden med hyænernes hylen og løvernes brøl.

Tigre i Afrika
08. (Golden eyes) Tiger i okkerfarver med sølv og guldklange – 130×97 cm. 2023 – Maleri

Løver i Afrika

Den skole jeg gik på, lå ca. 9 km. væk. Busserne kørte meget uregelmæssigt, så oftest cyklede jeg i stedet. Selve cykelturen til skolen blev en del kortere, når jeg kørte ad de små snoede grusveje, der var røde af okker, og som gik gennem vild jungle.
Vejen til skolen krydsede den kendte allé, omtalt i Karen Blixen’s bog “Den afrikanske farm”, som løber mellem hendes farm og et fransk nonnekloster. En tidlig morgen, da jeg skulle passere dette kryds midt inde i junglen, stod der en stor hunløve ca. 25 m. længere fremme og spærrede vejen for mig. Ved siden af løven var der et par små unger, der løb rundt og legede.
Jeg standsede, og stod forsigtigt af cyklen, mens jeg forsøgte at finde ud af, hvordan jeg skulle komme udenom denne markante forhindring.
Jeg var for genert til at komme hen i skolen til min lærerinde med en forklaring om, at en løve havde spærret mig vejen. Jeg havde en fornemmelse af, at hun ikke ville tro mig. Det ville have været meget pinligt, følte jeg, så jeg ville hellere forsøge at komme forbi løven så ubemærket som muligt uden at provokere den.
At jeg var i en yderst farlig situation, og at der var stor risiko for at løven ville angribe mig, forestillede jeg mig slet ikke. Jeg var nok mere bange for lærerinden end for løven.

Tigre i Afrika
08. (Golden eyes) Tiger i okkerfarver med sølv og guldklange – 60×41 cm. 2023 – Akvarel

Tigre i Afrika

Jeg husker stadig synet af den okkergule løve, som stod foran mig på den okkerrøde grusvej. Løven var kæmpestor, og den stod med front mod mig stirrede direkte på mig med sine gulbrune øjne. Hvor lang tid der gik, er umuligt at sige, men det føltes som en evighed, og hver detalje står stadig prentet i min hukommelse som et indre fotografi. Pludselig blev fortryllelsen brudt, og løven sprang, lige så elegant, ind i buskadset og forsvandt i junglen. Ungerne fulgte efter i et legende tempo. Der skulle gå lang tid, før jeg for alvor kunne bruge de stærke indtryk, som tiden i Afrika gav mig. Jeg tror, at de var medvirkende til, at jeg begyndte at interessere mig for de store rovdyr. Der var ikke tale om barndomsdrømme der skulle føres ud i livet, men om virkelige hændelser og indtryk, der skulle bearbejdes og omsættes i billeder.
Derfor må spørgsmålet for mig “er der tigre i Afrika” være et klart ja.

Tigre i Afrika
(Golden eyes) Tiger i okkerfarver med sølv og guldklange. Tegning

Se flere af mine nye TIGER I OKKERFARVER


Tigeren (latinPanthera tigris) er den største katteart med en total kropslængde på op til 3,22 meter … læs mere på Wikipedia HER

Leave a Reply